top of page

First Wave of (Heavy) Metal

המקורות וההיסטוריה

הגל הראשון של ההבֿי מטאל התרחש בין השנים  1966 ל־1974, הוא לא היה ממש מה שאנו מגדירים היום כהבֿי מטאל  (משום שהפֿאז שהשתמשו בו אז כדיסטורשן  בגיטרות לא העביר את הכובד של עבודת הגיטרות דבר שהשתנה עם אימוץ דיסטורשנים יותר חזקים,  כמו המטאל דיסטורשן בעיקר, ב־1977 ואילך, דבר שיצר את הגל החדש של ההבֿי מטאל, על כך בהמשך), אך בהחלט היה התחלה של מטאל.  באותו הזמן לא היה משהו אחר שניתן להגדיר כמוזיקת מטאל, לכן הוא צמח מהרוק הקלאסי של שנות ה־60 והתפתח במקביל לו בשנות ה־70. לפני שנספר על ההיסטוריה שלו נתחקה אחר מקורותיו.  
 

שנות השישים, תקופת פריחתו של הרוק הקלאסי, היו השנים בהן הבשילה הקרקע המוזיקלית ללדת המטאל. מוזיקת הבלוז הייתה פופולארית והשפיע בקרב אמני הרוק הבריטיים הראשונים והיוותה את המקור לבלוז רוק. 

להקות כמו ה־Roling Stones ו־The Yard Birds  (הורתה של  Led Zeppelin) ביצעו קאוורים לשירי בלוז ידועים  ולעיתים רבות האיצו את הקצב והחליפו את הגיטרות האקוסטיות בגיטרות חשמליות שהן יותר רועשות. המוזיקה המוגברת והמחושמלת החדשה זכתה בעניין אמנותי ואינטלקטואלי רב,  ומוזיקאים החלו לעשות ניסיונות בגיטרות חשמליות להפקת צלילים דיס־הרמוניים וחזקים  יותר; מתופפי הבלוז רוק החלו להשתמש במערכות תופים מורכבות יותר ובעלות צליל עמוק  יותר, כדי להתאים לצליל הגיטרות החשמליות; גם הזמרים שינו את סגנון הזימרה והסתמכו על ההגברה לשם יצירת אפקט מסוגנן ודרמטי. ההתקדמות בטכנולוגיית ההגברה וההקלטה אפשרה להנציח את הסגנון החדש. 

 על הלהקות מברגמינהם שבצפון אנגליה השפיע באמצע שנות השישים  Jimi Hendrix, גיטריסט פסיכדלי ששינה את הבלוז רוק ע"י השימוש שלו בפֿאז, טרמולו,  פֿידבק ו־ו'ה ו'ה, שלא היו אפקטי סאונד חדשים אך החידוש היה בדרך השימוש שלו בהם.  כמו כן השפיעו  VANILA FUDGE  שהאטו את קצב הפופ הפסיכדלי. השפעות מוקדמות  יותר הן של הלהקות    The Who  ו־The Kinks  שסללו את הדרך למטאל בהכללת תיפוף אגרסיבי ונגינת אקורדים שונים מהמקובל באותה העת במוזיקת הרוק.  בסוף שנות ה ־60 פעלו גיטריסטים הווירטואוזיים כמו Jimmy Page  ,Eric Clapton ו־Jeff Beck והקימו את הלהקות הראשונות בסגנון, אלבומה הראשון של  Led Zeppelon הוא שהפנה את דעת הקהל ותשומת הלב התקשורתית לסצנה החדשה למרות שאלבומה הראשון של  Blue Chear  מתחילת  1968  קדם להם וכבר אז היה אלבום הרוק הראשון שהכיל מאפיינים מטאליים.  בדור המייסדים, שהדגישו נגינת גיטרה וירטואוזית ומקצבים חזקים ניתן לציין את    Deep Purple  ,Led Zeppelin ו־Black Sabbath, אשר סגנונה הייחודי נחשב  לתת־סגנון בפני עצמו, אך היא גם שייכת לסצנה. כמו כן יש לציין את  JUDAS PRIEST, להקה אנגלית נוספת, אשר חבריה אף זכו לכינוי ” אלי המטאל“. 

אחת היצירות המהפכניות ופורצות הדרך הייתה  Dazed and Confused  של  לד זפלין משנת 1969 בה מנגן  ג'מי פייג' על הגיטרה בקשת של כינור ליצירת אפקט טרמולו.  

שתי להקות חשובות נוספות הן  Uriah Heep ו... להקת  Elf  של  Ronny James Dio הפכה ל־Rainbow בשנת  1975, עם הצטרפותו של  Ritchie Blakmore עד שהתמסחרה ושינתה סגנון ולכן Dio עזב בשנת  1978 והחליף את Ozzy Osbourne  ב־Black Sabbath.  בגרמניה ה־Scorpions בתחילת דרכם ובאלבום הראשון שלהם  Lonesome
  Crow לפני שהתמסחרו, מאלבומם השני והלאה, נחשבו לחלק מהסצנה. בישראל  מני בגר בשנות השמונים ולהקת  סטלה מאריס בתחילת שנות התשעים החיו את הסגנון. 

המוזיקה

המוזיקה הושפעה מההרמוניות המלודיות והקצב הבסיסיים של הבלוז והיוותה פיתוח של הבלוז רוק בשילוב עם השפעות פסיכדליות תוך התפתחות מקבילה וקשרים מקצועיים וחברתיים עם אמני הרוק המתקדם.  הצליל החשמלי והמלוכלך של הגיטרות בפֿאז, החלת אקורדים דיסהרמוניים, האטה או האצה של הקצב, החלת מערכות תופים גדולות ובעלות צליל עמוק יותר כדי להתאים  לצליל הגיטרות והחלת תיפוף מקצבים מורכבים יצרו את הסאונד הכבד והרועש שאפיין את המטאל והרחיקו את הגל הראשון של המטאל מהבלוז המקורי, על־אף שמוזיקאי המטאל הראשונים נותרו נאמנים לבלוז.

 

הליריקה

 

הלהקות שרו על פנטזיה, אגדות וסיפורי עמים; רוק'נ'רול, רוק וגאוות היחידה של  היותם מוזיקאים בסצנה החדשה המתגבשת; מיסטיקה לפעמים גם אפלה, מקורות הבלוז של הסגנון החדש ולפעמים גם על אהבה, אבל אז היא קצת התעוותה. 

 

התלבושות והתסרוקות, ההופעה, האמנות והתדמית 

אמני המטאל שבאו מהרוק הקלאסי אמצו את המנהג שהיה נהוג ברוק הקלאסי באותה התקופה, לגדל שיער ארוך, מנהג שנשמר בזרם המטאל עד ימינו אנו, מעל, כמעט, שישה עשורים. מהפסיכדליה אומצה תאורה, תפאורה ותלבושות צבעוניות אך חולצת הטריקו השחורה ומוטיבים אפלים תפסו את מקומן של התלבושת, התאורה והתפאורה כתומות, סגולות ותורכיז... וחרוזי האהבה ההיפיים. סוף שנות השישים ותחילת השבעים אופיינו במכנסי סאן־טרופז, צמודות אך מתרחבות למטה, וגם בנעלי פלטפורמה.  

bottom of page