הקדמה
הרעיון לספר צץ בשנת 2002, בעקבות הצורך שלי להסביר על המטאל לחברים לא מהסצנה התחלתי לכתוב קבצי ו'ורד הבנויים מכותרות של שמות ז'אנרים וסגנונות של המטאל ומוזיקה קרובה בראשי פרקים. משנת 1999 התחלתי להתעניין יותר בהגדרות סגנוניות של מוזיקת המטאל ובקטלוג שלה עקב קריאה של הקטלוגים של רייבֿן מיוזיק של ישי שוורץ וגליונות של המגזין מטאל האמר ישראל; בתחילת שנות האלפיים נחשפתי לשלושה מגזיני אינטרנט: מטאליסט, הבֿי מטאל ובלוג בשם בועת המטאל של כרמית שנסגר, ז"א הקישור לא עבד אחרי שקראתי מאמר אחד. שמעתי את המוזיקה שכתבו עליה, ולמרות שכבר התחלתי לדון עם חברים על רוק ומטאל ב־1992 וב־1997 ישבתי עם מוזיקאי מטאל ישראלים והשתתפתי בדיונים, ושאלתי שאלות ולפעמים גם עניתי מהידע שלי (שהיה מצומצם יחסית) סתם כדי להעביר את הזמן, חפירות בסבבה. תמיד בין נושאי ההתעניינות שלי הייתה המוזיקה באופן כללי, קראתי ספרים על מוזיקה בכלל באופן כללי והקשבתי למוזיקה שעליה קראתי, ובהמשך גם למדתי קצת לנגן, באופן מסודר, מה שחיזק את הקשר בין הידע התיאורטי להבנתו. תכניות טלוויזיה בערוץ 8 נתנו ידע כללי במוזיקה בכלל אך מעט מאוד על המטאל, ב־VH1 היו תכניות תיעודיות שחיזקו את הידע ההיסטורי על המטאל וסוגי מוזיקה קרובים, זאת עוד משנות התשעים. מאמצע שנות האלפיים החלתי להיחשף למקורות אינפורמציה אינטרנטיים: ו'יקיפדיה בעברית ובאנגלית, אנציקלופדיה מטאליום- ארכיבי המטאל וה־BNR של המטאל כהשלמה. גם יוטיוב מהווה מקור לתחקירים מעניינים ועוזר להכיר את המוזיקה והלהקות.
הצורך להסביר נושא לאנשים שלא מבינים בו, או מבינים פחות ממני, והיכולת לדבר עליו עם אנשי מקצוע (מוזיקאים מקצועיים ומוזיקולוגים) נותן המון ביטחון עצמי, אך גם יוצר דילמה- צורך להסביר בצורה ’עממית‘ לאנשים שלא מבינים מצד אחד ולהעלות את רמת הבנתם מהיסוד לרמה מקצועית, ומצד שני לכתוב ברמה מספיק סבירה לאנשי המקצוע אך לא להישאר קר ומנותק, כך שכתיבה אקדמית טהורה לא תספיק כאן, אך כתיבה פופוליסטית מתלהמת בסופרלטיבֿים גם תחטיא את המטרה.
דילמה נוספת היא לנסות לנהל דיון רציני בנושא שסובל מסטיגמה, דעות קדומות, וסטריאוטיפים בקרב הציבור הרחב והאליטות התרבותיות ולהתגבר עליהן.
אני מקווה שהצלחתי להתגבר על הבעייתיות ולענות על הצרכים ע"י כתיבת חיבור זה. שגם הורדתי התנגדויות ויצרתי הבנה, ושגם הגדלתי את הידע, יצרתי האחדה במערכת המושגים והפכתי אותם לנגישים לכל אחת ואחד. אני מקווה שבפעם הבאה שתשמעו שיר מטאל או תראו קליפ, תבינו אותו מבחינה מוזיקאלית ותדעו את ההגדרה הסגנונית שלו. אני מקווה שמטאליסטים חדשים יכירו את מורשתם המוזיקאלית, שהוותיקים יוכלו לקבל ולהבין את ההתפתחויות החדשות במטאל ושהלא מטאליסטים יקבלו את המטאל והמטאליסטים למיניהם ויסור מחסום הפחד והשנאה, ובייחוד ליצור עניין במוזיקת המטאל.
הספר כותב על סגנונות מוגדרים המשתייכים לז'אנרים מוגדרים ולא על מגמות, כך שסגנון מתויג תחת ז'אנר אחד, מאוד מסוים, ולא תחת מספר ז'אנרים.
מטאל פרוגרסיבי או סימפוני לא יהוו הגדרה כללית חוצה ז'אנרים, מאותה הסיבה, הספר אינו מגדיר מגמות אלא מאורגן בצורה מסוימת להגדיר סגנונות המתויגים לז'אנרים מסוימים, בצורה הירארכית ברורה שבה סגנון מצוי תחת ז'אנר מסוים אחד בלבד; כך שדומדת' לא יוגדר כדת'/דום השייך גם לז'אנר הדת' וגם לז'אנר הדום, במקרה זה הדום. והבלקנדת' לא יתויג כדת'/בלק תחת שני זאנרים- דת' ובלק, אלא רק כבלק מטאל.
כל זאת מטעמי נוחות המשתמש בשל הפֿורמט שהשתמשנו בו- ספר. אילו היינו יוצרים אתר אינטרנט אזי לכל ומכל נושא, יכולנו ליצור הפניות מרובות וזו אולי מטרה לעתיד. זו סיבה אחת והשנייה היא הרצון ליצור מערך הגדרות אחיד וברור.
בשנים 2013‾2014 פרסמתי בבלוג בשם The Decalion בתפוז בלוגים פרסום מוקדם של פרקים וחלקים מספר זה וגם מאמרים וכתבות שלא נכנסו לספר זה.
במבוא פתחתי בדיון והעליתי נושאים בהם יעסוק הספר ובמושגי־יסוד הסברתי מונחים מקצועיים מהיסוד, כך שגם אדם בלא ידע מוקדם יוכל להבין את המונחים הטכניים והתיאורטיים הנדרשים ממש כמו מוזיקאי מקצועי, אלא שבכל מקרה השתדלתי בהמשך להמעיט להשתמש במונחים טכניים ותיאורטיים שלא לצורך, מכיוון ואין זה ספר לימוד לבעלי מקצוע אלא ספר קריאה לציבור הרחב, והשתמשתי בהם רק כאשר השימוש בהם שגור בין כלל ה’מטאליסטים‘ ושוחרי המוזיקה, או כאשר אין מילה או ביטוי, אחרים, המסבירים את המונח בצורה המניחה את הדעת.
בכוונה לא השתמשתי במינוח נישות לתתי־סצנות המהוות חלק מסצנות יותר גדולות, או תתי־תרבויות של התרבות הגדולה יותר, בשל המשמעות השלילית המוטעית שדבקה במושגים אילה. למשל אומרים על מוזיקת המטאל שהיא ’מוזיקת נישה‘, כלומר מוזיקה המוגבלת לקהל מצומצם מסויים ועל סצנת המטאל שהיא ’תת־תרבות‘ במובן שהיא נחותה תרבותית, וספר זה עוזר להוכיח שזה מוטעה.
בגוף הספר כתבנו על ז'אנרים וסגנונות ממטאל מסורתי עד מטאל קיצוני וגם ניו/נון מטאל בשבעה פרקים, כל פרק עוסק בסגנונות שבז'אנר אחר ומסביר עליהם. גוף הספר עוסק במוזיקת המטאל מבחינת ההיסטוריה של המוזיקה, הליריקה- נושאי התמלילים לדוגמא, מוזיקולוגיה וההיבט החזותי.
בניספחים עסקנו בסרטים, הופעות ומחזות מוזיקאליים שנקראים אופרות מטאל מבחינת מאפייניהם האמנותיים, ז"א, המוזיקאליים, החזותיים והטקסטואליים; בריקודים ובמחוות המקובלים במטאל; ובאמת בסיום רשמנו ביבליוגרפיה מוערת ובה מקורות ודיסקוגרפיה בה רשימת התקליטים המומלצים, מדורגים, ממויינים לפי ז'אנרים ומסודרים אלפֿבּתית לפי סדר הלהקות והמוזיקאים בז'אנר ובתוכן לפי זמן ההוצאה.
בנוסף צרפנו שבעה DVDים בהם ייחשף הצד המוזיקאלי והחזותי של מוזיקת המטאל כדי לא ליצור נתק בין ההבנה התיאורטית לזיהוי המעשי של המושגים התיאורטיים, וליצור עניין, לכן גם שפע התמונות בספר ושהפוסטר המצורף, שניתן לתלות על קירות הבית, המשרד וכו'. זו המשמעות של פיצוץ צלילי חזותי לחושים.
הערונת אחרונה
שנות העשור המוקדמות כוללות את תחילת/ראשית העשור ואמצע העשור, ולעומתם שנות העשור המאוחרות כוללות את אמצע העשור וסוף/אחרית/שלהי העשור.