ריקודי ומחוות מטאל
אייר גיטר
גיטרת אוויר (= Air Guitar) היא סוג של ריקוד ומחווה של חיקוי נגינתו של הגיטריסט בצורה מוגזמת. מעיין נגינה על ”גיטרה“ בלתי נראית.
ריקוד זה משמש תחליף לריקוד הפּוֹגוֹ בהופעות, נהוג במסיבות ריקודים של סצנות הרוק והמטאל, אך גם יכול להתבצע בישיבה בבית או בכל מקום אחר בעת האזנה למוזיקה. ישנן אף תחרויות של ביצועים מרשימים של גיטרת אוויר.
קיימים כלי אוויר נוספים
אייר בייס- באס אוויר
אייר דראמז- תופי אוויר
אייר קיבורד- קלידי אוויר
ועוד כלי אוויר נוספים
הצדעות מטאל
המטאליסטים נוהגים לנופף בידיהם לפי הקצב בהופעות, בידיים מאוגרפות, לעיתים, בקצב המוזיקה, אך בעיקר במחוות ’מאנו קורנטו‘, סוג הצדעת המטאל העיקרי שבו זוקפים את האצבע והזרת בעוד האמה והקמיצה כפופות (במקור מחווה צוענית נגד עין הרע). הצדעת מטאל זו, כמו אחרות, אך זו בעיקר, משמשת למגוון רחב של אמירות, ממחווה לאמירת שלום וסוג של זיהוי למטאליסטים ועד לפוזה לצילומים המופיעה גם בקליפים ובהופעות משמשת לתקשורת גופנית בין הלהקה לקהל. הצדעת מטאל זו התפשטה ומופיעה גם בהופעות רוק, שונות, לכל המשפחה, גם, אך בעיקר ע"י מטאליסטים. Dio נהג לעשות מחווה זו בהופעות, בהשפעת סבתו האיטלקיה, שנהגה לעשות מחווה זו נגד עין הרע והקהל אימץ את המחווה הזו מ־Dio, שהפכה סימן מזהה למטאליסטים לדורותיהם.
הצדעת מטאל אחרת היא ההצדעה של Manowar, שבו יד ימין מאוגרפת מונפת מעל לראש, בעוד יד שמאל לופתת מאחור את שורש כף היד של יד ימין. הצדעה אחרת היא סימן ’סמל השלום‘, מחוות ה־V שבה האצבע והאמה פשוטות בעוד הזרת והקמיצה כפופות (במקור מחווה של ו'ינסטון צ'רצ'יל המסמלת את הניצחון על גרמניה הנאצית (V ל־Victory), אך מחווה זו שאומצה ע"י הרוקרים (אנשי ההֵר מטאל) מההיפים וילדי הפרחים אינה ייחודית למטאל.
בבלאדות, לעיתים, מנופפים, כאשר האצבע זקופה והזרת, האמה והקמיצה כפופות, או בנר או מצית שלהבתם דולקת, אך זו אינה מחווה שמקורה במטאל והיא אופיינית גם להופעות של סוגי מוזיקה אחרים ואינה מאפיינת מטאליסטים.
תמונת אילוסטרציה באדיבות סטודיו Megadesign
הד בֵּנג
הטחת הראש בקיר (או בשפת העם- דפיקת ראש בקיר), כאשר הראש מונף בקצב המוזיקה ומכיוון שלמטאליסטים (וגם מטאליסטיות), בדרך־כלל יש שיער ארוך, השיער מתנופף. תנועת ריקוד זאת מקובלת בהופעות מטאל ובמסיבות ריקודי מטאל.
קיימים סוגים שונים של הד בֵּנגינג, המקובל ביותר הוא בתנועה מעלה ומטה, אך קיימים גם בתנועות מעגליות, לצדדים, בשמיניות ועוד.
בתנועה זו משתתפים הצוואר ופלג הגוף העליון.
יש הטוענים שתנועה זו מסוכנת לעמוד השדרה הצווארי ואף עלולה לגרום לזעזוע מוח; אמנם יש בכך הגזמה, אך כאבי צוואר עקב הד בנגינג ממושך זמן רב מוכרים ומוזכרים בשירה של Metallica - Whiplash .
פּוֹגוֹ
הפוגו, בפה דגושה (Pogo), ריקוד החבטות =(Slam Dance), הוא ריקוד קבוצתי חופשי פרוע ופראי. מי שאינו יודע מה זה פוגו יראה אותו כהתקחשות אלימה דריגא. המתנגדים לפוגו מזהירים מפני פציעות. פוגו זה לא מכות ובדרך כלל אין פצועים בפוגו, ופציעות קשות היו נדירות ביותר וכיום אינן קיימות בכלל. פוגו הוא השתוללות הניראת לאדם, שאינו מבין, מבחוץ, אלימה, אך יש כללים לפוגו כדי שלא יהיו נפגעים. המצדדים בפוגו טוענים שהוא מפתח אחווה בין משתתפי הפוגו ומונע אלימות מחוץ לכותלי המועדון, כי למי כבר יש כח אחרי הפוגו.
בהופעות, כאשר המוזיקה נהיית עוצמתית, נפתח מעגל הפוגו, כדי לעודד את הלהקה. זו גם דרך הפורקן של הקהל מעבר לדרכו לעודד את הלהקה.
כאשר נפתח מעגל הפוגו, הקהל סביבו נהדף ונסוג לצדדים לפנים ולאחור. הקהל סביב מעגל הפוגו, דוחף את המשתתפים בפוגו חזרה אל תוך מעגל הפוגו, בדרך כלל.
הפוגו הומצא ע"י ג'וני (רוטן) לאיידון סולן להקת הפאנק הסקס פיסטולז, שבהופעה, בשנת 1977 ירד מהבמה אל הקהל והחל להרביץ להם. הקהל החל לנוע מצד לצד והשתולל. הוא תבע את השם פוגו כאשר אמר-„הם נראים כאילו מישהו הקפיץ אותם על מקל פוגו “. {מקל פוגו (= Pogo stik) הינו מקל להטוטים המוקפץ ע"י שני מקלות אחרים הנאחזים בידיו של הלהטוטן ומקפיצים על־ידיו את קצותיו.}
שני חלקי הפוגו-
Circle Pit, Mosh Pit
בהתחלת הפוגו נפתח מעגל הרוקדים- זהו ה־Circle Pit, המשתתפים עומדים במעגל ועושים אייר גיטר או צועדים סביב במעגל; לאחר מכן המשתתפים נכנסים למעגל, נעים זה לעבר זה, מתנגשים ומתחילים לדחוף זה את זה בתנועות יד.
פוגו ברוק ובמטאל המסורתי
הפוגו מתחיל בקפיצות במקום של המשתתפים לקצב המוזיקה, כאשר מדי פעם הם נתקלים בכוונה זה בזה ודוחפים זה את זה בידיהם.
פוגו במטאל הקיצוני
הפוגו מתחיל במעגל, בו המשתתפים פונים כלפי פנים המעגל תוך כדי הד בנגינג, כאשר המוזיקה נעשת מספיק כבדה, הראשונים פורצים לתוך המעגל ונתקלים אחד בשני. יותר ויותר נכנסים פנימה והעומדים, מחוץ למעגל, בקרבתו, דוחפים את העומדים בקרבת המעגל או המתקרבים אליו לתוך מעגל הפוגו.
פוגו בפאנק, פוגו בהארד קור ופוגו בסקייט פאנק אינם חלק מסצנת המטאל
מלבד האחרון, בסקייט פאנק, סצנה שבה יש הרבה אחווה, שני האחרים אלימים ביותר שבסוגי הפוגו. הפוגו מתחיל ב־Circle Pit בו המשתתפים הולכים זה אחרי זה במעגח ומרימים את רגליהם לפנים (כאילו בועטים בתחת של זה שלפניהם). בהמשך הם פונים לתוך המעגל ומתחילים ב־Mosh Pit השונה מסצנה לסצנה: בפאנק הם שועטים זה כלפי זה בפראות בעוד בהארד קור הפוגו הוא תערובת של הפוגו בפאנק ובמטאל הקיצוני, בעוד
ה־Mush Pit בסקייט פאנק מזכיר את זה שברוק ושבמטאל המסורתי ובניגוד לשניים הקודמים, בו, ורק בו, מקפידים על הכללים.
קיר המוות
הפוגו מתחיל בשתי קבוצות העומדות אחת מול השניה במרחק מסוים. כאשר המוזיקה נעשת יותר עוצמתית שתי הקבוצות רצות האחת לעבר לשנייה ומתחילות בפוגו כרגיל. סוג זה של פוגו היה נהוג בהופעותיה של Lamb of God.
כללים לפוגו
קיים קוד התנהגות מקובל בין משתתפי הפוגו במטאל וברוק:
-
אם מישהו מועד או נופל מפסיקים את הפוגו ומסייעים לו לקום, ומחדשים את הפוגו רק לאחר שקם.
-
לא עונדים טכשיטים חדים ומסוכנים למשתתפי הפוגו.
-
אסור למשש או לתקוף מינית אף משתתף/ת בפוגו.
-
בעיטות ואגרופים הם דבר לא מקובל, עדיף להדוף ע"י הזרועות או המרפקים.
לגבי הפוגו בפאנק ובהארדקור כללים אילה לא קיימים.
צלילות במה
צלילת במה (= Stage Diving) היא תופעה נפוצה בהופעות רוק ומטאל. הסטייג' דאייבֿינג מתרחשת כאשר אחד/ת מהקהל עולה לבמה וקופץ/ת ממנה מטה אל תוך הקהל. הקהל תופס אותו/ה בידיו המונפות מעלה.
בעבר נהגו אמנים מופיעים לצלול מהבמה לקהל, נוהג שהצטמצם ואף כמעט ונעלם.
גלישת קהל
גלישת קהל (Crowd Surfing) מתבצעת כאשר הקהל נושא מישהו או מישהי על כפיו כאשר ידיו מונפות למעלה, לרוב לכיוון הבמה, אך את צולל/ת הבמה מהבמה והלאה.