אופרת מטאל
אופרת מטאל הינה מחזה או סרט מוזיקאלי שהמוזיקה בו היא מוזיקת מטאל לגווניה. הגדרה חלופית לאופרת מטאל היא שהיא סוג של אלבום קונספט בדומה לאופרת רוק. יש קשר כרונולוגי בין הרצועות (התחלה אמצע וסוף) והן מרכיבות יחדיו סיפור. כמו באלבומי קונספט, הן גם יוצרות יחידה מוזיקלית אחת, שכל הרצועות בה קשורות זו לזו מבחינה מוזיקלית. אופרות מטאל לא תמיד מוצגות או מומחזות על במה או בסרט קולנוע או טלוויזיה.
המוזיקה
כמו שציינו, בין הרצועות באופרת מטאל קיים קשר כרונולוגי, הן מבחינה עלילתית (הטקסטים בעיקר) והן מבחינה מוזיקאלית. הן ממשיכות זו את זו עד הסיום (עלילתית ומוזיקאלית). עלפי־רוב הן מתחילות בפתיחה מוזיקאלית (אינטרו או אוברטורה) וכוללות, לעיתים, קטעים אינסטרומנטאליים.
כבר החל מסוף שנות ה־80 היו להקות הבֿי מטאל הקליטו אופרות רוק, אך מכיוון והמוזיקה הייתה מטאל הן היו בעצם אופרות המטאל הראשונות. הפורמט התעצב סופית עשור לאחר־מכן.
בתחילת העשור הראשון של המאה ה־21 מספר להקות פאו'ר מטאל הציגו אופרות מטאל, יותר מאוחר, בהמשך העשור ובעשור שלאחר־מכן, הרכבים ייעודיים של פרוג מטאל הפיקו יצירות מוקלטות מרובות זמרים/ות שאפשר להחשיבם כאופרות מטאל. אלא שלא רק בז'אנר המסוים הזה אלא שבכל הז'אנרים, יכולות להיות וקיימות, ואפילו בשילובים של ז'אנרים שונים בתכלית, אופרות מטאל.
הטקסטים וההתרחשויות
בעוד אופרות הרוק עוסקות בחיים המודרניים כמו Tomy של The Who,
The Wall של Pink Floyd ומאמי הישראלית. אופרות המטאל קרובות יותר מבחינה זאת לאופרה במוזיקה הקלאסית המערבית ועוסקות במיתולוגיה, אגדות, סיפורי עם ופנטזיה לעיתים קרובות.
אופרת מטאל עוסקת בסיפור רציף בצורת מחזה או סרט מוזיקאלי, בעל עלילה, בדרך כלל עלילת גבורה אפית קלאסית. הדמויות מגולמות לרוב ע"י הזמרים/ות ששרים שירי מטאל בשיאים העליליים.
האלמנט החזותי
רבות מהן אינן מוצגות על במה ואף לא מומחזות בסרטים. חלקן מבוצעות ע"י מספר רב של זמרים וזמרות שמייצגים את הדמויות השונות וכאשר הן מוצגות על במה, לפעמים הזמרים/שחקנים/ות מציגים/ות מחזה מוזיקלי כמו באופרה ולפעמים, כמו באורטוריה, שרים כמו בהופעה רגילה; אך חלקן מבוצעות ע"י אדם אחד. באופרות מטאל מסוימות, בנוסף על הלהקה שמנגנת והזמרים/ות ששרים ולעיתים אף משחקים את הדמיות, נוספת תזמורת, מקהלה ואף רקדנים ורקדניות.
אופרות מטאל שמומחזות ע"י צוות שחקנים/זמרים/ות גדול, עם תזמורת, ו/או מקהלה ואולי אף רקדנים ורקדניות מכילות תפאורה מרשימה ומיועדות לקהל גדול. לעומתן קיימות אופרות מטאל צנועות, שאינן מתוזמרות ובהן בנוסף על להקת הנגנים הבסיסית מעט זמרים/שחקנים/ות משתתפים בהמחזתם, והן מיועדות לקהלים פחות גדולים והתפאורה בהן פחות ראוותנית ובומבסטית.
אופרות מטאל מפורסמות
King Diamond
Them 1988 Horror Metal
Savatage
Streets 1991 Heavy Metal/Prog Rock
Streets 1991 Heavy Metal/Prog Rock
The Video Collection DVD Bonus 1991 Power Metal, Prog Metal
W.A.S.P
The Crimson Idol 1992 Heavy Metal
Disc 1 1992 Heavy Metal
Disc 2 Bonus Live 1992 Heavy Metal
לאחר שש־עשרה שנים הוקלט מחדש והומחז בסרט אילם מלבד המוזיקה וקטעי
קריינות של סולן הלהקה
ReIdolized 2018 Heavy Metal
Disc 1 2018 Heavy Metal
Disc 2 2018 Heavy Metal
Disc 3 2018 (except the music) silent movie; Heavy Metal
Symphony X
The Odyssey 2002 Power/Progressive
Ayreon
The Human Equation 2004 Proggresive Rock/Metal
CD1 2004 Proggresive Rock/Metal
CD2 2004 Proggresive Rock/Metal
The Theory of Everything ×2 2013 Proggresive Rock/Metal
CD1 2013 Proggresive Rock/Metal
CD2 2013 Proggresive Rock/Metal
Lingua Mortis Orchestra feat. Rage
L.M.O 2013 Symphonic/Progressive Metal
Winterhorde
Maestro 2016 Symphonic/Progressive Black