top of page

סַאוּנד

הסאונד נקבע לפי מספר גורמים, תכונות הכלי, במקרה זה משמשת הגיטרה להדגמה, תכונות המגבר והאפקטים- שעל המגבר, בפדלים ובמולטיאפקט, אשר יוצרים את ההשפעה העיקרית על הסאונד. מולטיאפקט טוב, כמעט מבטל את ההשפעה של רוב גורמי מערכת ההגברה ותכונות המגבר והגיטרה, המשפיעים אך ורק קלות על גוון הצליל. המגבר נותן עוצמת שמע (=ווליום) והרמקול שלו אחראי על איכות העברת הצליל מהמגבר; הגיטרה אחראית על הצליל הבסיסי שמעוצב בעיקר ע"י הפִּיק־אַפִּים (המלקטים) בגיטרה מבחינת ההגברה החשמלית ועובי והרכב החומר של המיתרים.

ההדגמה של נושא הסַאוּנד בספר זה נעשתה ע"י תיאור משפחות האפקטים והפרמטרים שלהם במולטיאפקט דמיוני המכיל את רוב התכונות של מולטיאפקטים לגיטרה; ההבדל בין מולטי אפקטים לבס, קלידים, זימרה ואפקטים כלליים להקלטה והגברה הוא בשמות הדיסטורשנים שלהם, במולטיאפקטים לכלים אקוסטיים מוגברים אין דיסטורשנים וגם חלק מהמודולציות לא קיימות.

מעל 0 ועד השליש הראשון עוצמת האפקט תיקרא אפקט נמוך, בין השליש הראשון לשני תיקרא חצי אפקט, בין השליש השני וכמעט עד הסוף אפקט גבוה ובעוצמה הכי גבוהה תיקרא אפקט מלא; ע"י הוספת אפקט נוסף מאותה המשפחה ייווצר אפקט כפול או כפי שנהוג לקרוא דאבל אפקט. כך גם הווליום (עוצמת השמע)- מווליום נמוך עד פֿול ווליום.

סאונד

תמונת אילוסטרציה באדיבות סטודיו Megadesign

כניסה

לימיט

הגבלה של עוצמת הצליל עד חוזק מסויים כך שלמעשה קימים פחות הבדלי עוצמת שמע בין הצלילים.

קומפרס

דחיסה של הצליל כך שבעצם הצלילים החלשים נשמעים יותר חזקים ויש פחות הבדלי עוצמת שמע.

ססטיין

השהייה אלקטרונית של הצליל כך שלמעשה הצליל נמשך יותר זמן ולא דועך מהר.

דיסטורשן

הדיסטורשן לעומת הצליל הנקי של הגיטרה החשמלית יש ססטיין יותר ארוך לצליל כך שהוא מאפשר טכניקות נגינה הנהוגות במטאל שנזכיר בהמשך. את עוצמת הדיסטורשן קובע פרמטר הגֶיין. גיין גבוה נותן דיסטורשן בעל עוצמה ונמוך מפחית את עוצמת אפקט הדיסטורשן.

אקוסטיק וקלין

צליל של גיטרה אקוסטית (או קלאסית) המופק מגיטרה חשמלית ע"י אפקט מיוחד וצליל נקי של גיטרה חשמלית, ללא דיסטורשן, בהתאמה. לאפקטים אלו אין גיין.

פֿאז וְאוֹוּבֿרדראייבֿ

הפאז והאווּבדרדראייב הם פדלי הדיסטורשנים הראשון והשני בהתאמה. הפאז שימש את ג'מי הנדריקס ו־Led Zeppline והאווּברדראייב את Deep Purple
ו־Pink Floid. לפאז צליל מחוספס, מלוכלך, מעורפל, בוצי, צ'אנקי וחם ולאווּברדראייב צליל צרוד, חורקני, חם ולח.

פֿאט, אורנג', מטאל ושְרֶד דיסטורשן

הפאט דיסטורשן הינו בעל צליל שמן, שטוח ורחב, מלוכלך, כהה וחם אך יותר חזק מהאווּברדראייב. האורנג' דיסטורשן הוא בעל צליל עגול, חם ובהיר יותר. המטאל דיסטורשן הינו חד, חם ומתכתי והשרד הוא גירסה חדה, בהירה, פריכה וצלולה יותר שלו לנגינה מהירה.

סולו/ליד

דיסטורשן זה מיוחד לנגינת גיטרה מובילה ולנגינת סולו. הוא חזק וברור.

קראנץ'

הקראנץ' מחזק את הדיסטורשן ומגביר אותו, הוא סוג של בוּסְטֶר. קראנץ' ללא דיסטורשן הוא האף קראנץ' (= חצי קראנץ'). קראנץ' עם דיסטורשן בגיין גבוה הינו דאבל קראנץ' (= קראנץ' כפול). כאשר נעשה שימוש בקראנץ' עם מטאל או שרד דיסטורשן זהו מטאל קראנץ'.

מדמה מגברים

אפקט זה מדמה את צלילם של מגברים מפורסמים ומעשיר את הצליל ומאפשר לוותר על המגבר בהקלטה ולחבר את המולטיאפקט ישירות למכשיר ההקלטה.

אקולאייזר

ישנם סוגים שונים של אקולאייזרים, לא נשווה ביניהם. האקולאייזר מגביר או מפחית תדרים כמו באס (נמוכים), מיד (בינוניים) וטרִיבֶּל (גבוהים) וע"י כך קובע את אופי הצליל או מנקה ומפחית תדרים חזקים מדי שגורמים לרעשים מיותרים.

מודולציות

קורוס

הצליל מוכפל ונשמע כמו מקהלה השרה באוניסון (באותו קול ולא במרווחים הרמוניים).

פֿלנג'ר

נשמע כמו צליל שמנוגן מתחת למים.

טרמולו

הצליל מורעד ונשמע רוטט.

פִּיץ'

באפקט זה משנים את הפיץ' (גובה הצליל המנוגן) ע"י הנמכה (= דיסנדינג) או הגבהה.

שילובים (דאבל קורוס)

לדוגמא: קורוס עם פלנג'ר, או קורוס עם טרמולו, או פלנג'ר עם טרמולו.

דאבלינג: שיפֿט פֿייזר, הרמונאייז ואוקטבֿ

הדאבלינג הנו הכפלה של הצליל, ישנם כמה סוגי אפקטים הקובעים את אופן ההכפלה והמרווחים. השיפט פייזר משנה את גובה הצליל- הנמכה (דיסנדר), או, הגבהה של התדר של הצליל. ההרמונאייז יוצר מרווחים הרמוניים והופך כל תו להרמונייה. האוקטב יוצר מרווח של אוקטבה. עדיף לנגינת כל תו בנפרד, בסולו, ליד (= נגינת סינגל נוֹוּט) ונגינת ארפג'יו (ראה הסבר בהמשך: טכניקות נגינה).

ריבֿרבּ ± דיליי

אקו או ריבֿרבּ

האקו הנו הד המאופיין ע"י שני פרמטרים: תדר החזרות- כל כמה אלפיות השנייה, והשני, מספר החזרות. גם הריבֿרב נקבע ע"י שני פרמטרים אילה אך אופיו שונה: גודל החדר- חדר קטן, חדר גדול, אולם וכו'; רטיבות או יובש הצליל הנקבעת ע"י ריפוד הקירות, ציפוי עץ על הקירות, קירות בטון חשופים ועד (הכי רטוב) קיר זכוכית.

דיליי מונופֿוני וסטראופוני ופינגפונג דיליי

הדיליי הנו חזרה על הצליל המאופיינת ע"י התדירות- כל כמה עשיריות שנייה; וע"י מספר החזרות; אלו שני הפרמטרים העיקריים. קיים דיליי מונופוני וסטראופוני, כאשר השני משתמש בתכונות הסטראו (שליחת הצליל לשני הצדדים) וגם פינגפונג דיליי המשחק בשליחת צליל הדיליי לשני צדדי הסטראו לסירוגין כל פעם לצד אחר.

יציאה

ַ'ה־וַ'ה

הו'ה־ו'ה הינו אפקט המחובר לפדל שליטה הנקרא על שמו. האפקט הזה זורם לחזרות על הצליל בעוצמה משתנה קבועה מראש במקרה והו'ה־ו'ה אוטומטי, או בצורה נשלטת ע"י הפדל (דבשה המופעלת ע"י לחיצת הרגל).

נויז רידקשן/ סְקְו'וֹש ופֿידבק

הפידבק הינו ציפצוף מהמגבר כאשר מקרופון המנגן מהרמקול מכוון מולו או מצוי על־ידו קרוב. לדוגמא, במקרה זה, המלקטים (=פיקאפים) של הגיטרה. כדי למנוע צפצופים ורחשים אלו קיים הנויז רידקשן/ סקו'וש, מסנן הרעשים.

musician-playing-guitar.jpg

תמונת אילוסטרציה באדיבות סטודיו Megadesign

bottom of page