top of page

הקול והזימרה במטאל

זימרה מלודית

זימרה נקייה

זימרה נקייה בקול צלול בלא הצרדה היא סוג הזמרה המקובלת בהרבה סוגי מוזיקה. היא מהווה בסיס לסוגי זימרה בסגנונות שונים במטאל המסורתי.

זימרה אופרה

זימרת אופרה היא זימרה נקייה בקול צלול ועמוק. במטאל האופראי והגותי מזמרות כסולניות זמרות סופרן ומצוסופרן אופראיות ושירתם נחשבת לשמיימית. הכשרתם של זמרי וזמרות אופרה היא ארוכה וקפדנית.

זימרה גותית

זימרה גותית המקובלת ברוק הגותי, בדארק אייטיז ובדוּם, היא זימרה חצי אופראית המזומרת בקול עמוק, לרוב מלנכולית.

זימרה מזרחית

הזימרה המזרחית מזומרת בקולות נקיים. בזימרה המזרחית משתמשים במיקרוטונים ובסילסולים שאינם מקובלים במוזיקה המערבית והיא מקובלת בעיקר במטאל המזרח־תיכוני מתוך שאר סגנונות המטאל.

זימרה של הבֿי מטאל

זימרה מלודית נקייה ועמוקה בקולות גבוהים, המגיעה לעיתים לטונים ממש גבוהים בקול צווחני בעוצמות חזקות, השמה דגש על הצלילים הגבוהים. למרבה הפלא רוב הזמרים הם גברים, חלקם מזמרים בקול בהיר וצלול ואחרים בקול יותר צרוד ומחוספס. זימרה זו מקובלת במטאל המסורתי. יש הטוענים שהיא צורמנית בשל הטונים הגבוהים מאוד אליהם מגיעים זמרים המשתמשים בסגנון זימרה זה.

זימרה אחרת

גרַאוּלִינג

הפירוש המילולי של המילה הינו נהמה .הגראולינג משמש בעיקר בדת' ובבלק כסגנון זימרה עיקרי אך גם בז'אנרים אחרים נעשה בו שימוש. הוא הקצנה של הזימרה הצעקנית בת'רש. בגראיינדקור ובברוטאל הוא מוקצן במיוחד. מדובר בצעקות, שאגות ונהמות גרוניות בקול מגורגר שהוא למעשה הצרדה מוקצנת. אף כי נראה שהגראולינג מושר

הקול והזימרה

תמונת אילוסטרציה באדיבות סטודיו Megadesign

מהגרון הוא למעשה מושר מהסרעפת וזימרה שטחית וגרונית של גראולינג עלולה לפגוע במיתרי הקול ולגרום להם לנזק בלתי־הפיך.

Deicide, Cannibal Corps וגם Napalm Death משתמשות בגראולינג מוקצן וחזק במיוחד והגיעו לשיאים בעוצמות קיצוניות של גראולינג. Kreator וגם Sepultura הקצינו את הצעקה בת'רש, להקת הספיד/ת'רש Annihilator והלהקה הגרמנית Destruction הובילו לכיוון הקרוב יותר לגראולינג אם כי הוא על גבול הצעקה, ניתן היה לומר כי Chak Scholdiger סולן להקת Death המציא את הגראולינג, אם כי שירתו הייתה גבולית ונחשבת למעשה לצרחות גבוהות ולא ממש לגראולינג. מבין מאזיני המטאל המסורתי יש הרואים בגראולינג הרס המטאל ועיוותו.

למעשה הגראולינג נעשה בדרך־כלל בקולות נמוכים ונשמע כנהמות נבחניות ושאגות נמוכות בקול גרוני ובהמתי אך עמוק. שימושי בעיקר בדת' מטאל ונגזרותיו.  בעוד שגראולינג הנמוך נשמע כנהמות דוב והגבוה כשאגות נמר, הבינוני נשמע כנביחות זאב.

גַאטֶרִינג

הפירוש המילולי של המילה הינו שפיכת קרביים, סוג שירה צעקניתית שעבר מההארדקור פּאנק למטאל. נסיונותיהן של Kreator וגם Sepultura, Annihilator וגם Destruction ואולי אפילו שלChak  מלהקת Death שהובילו לגראולינג נחשבים לסוג של גאטרינג גבוהה בעצם.

Paul Dianno (סולן Iron Maiden לשעבר) שר בצורה זו עם הרבה אפקטי־סאונד, כדי שקולו ישמע מחוספס ועוצמתי, וכך זמרתו הפכה לאפלה יותר.

שְׁרִיקִינג

למעשה הצווחות הגבוהות המקובלות בגראיידקור ובבלק מטאל נקראות  שריקינג. מדובר בצווחות גבוהות וצורמניות כאשר למעשה סוג זימרה זה מתבטא בשאגות גבוהות, צווחות מחרידות ולחישות מזות אימה בקול שיכול להגיע לגבהים מחרישי אוזניים. שימושי בעיקר בבלק מטאל מלהקת Venom ועד Cradle of Filth ועד בכלל.

סְקְרִימִינג

הצורחים הראשונים היו סולנים בהרכבי גוספל קוליים ב־40'S ששרו בסגנון צרחני אך שירתם הייתה עדיין מלודית, ג'יימס בראון, זמר פֿאנקי & סוֹוּל הראשון אימץ גישה זו לזימרה כבר בשנות השישים הנקראת הצרחה. בהבֿי מטאל בפרט ובמטאל המסורתי בכלל הפך סגנון זימרה זה, בקולות גבוהים, לצורה חזקה יותר (פֿורטיסימו) של הזימרה של ההבֿי מטאל.

שַאוּטִינג

John Lennon סולן The Beatles צעק כבר בביצועו לשיר Twist and Shout באמצע שנות השישים, דבר שגרם למיתרי הקול שלו להתקבע במצב שבו קולו נעשה גבוה יותר באופן קבוע. בסוף שנות השישים הוא טופל פסיכולוגית בשיטה שנקראה צעקה ראשונית (= Primordial Shout) וצעק בחלק גדול משיריו בלהקת The Beatles ובלהקתו Plastic Uno כדי להוציא את התסכול והכאב. שירתו נחשבה עדיין מלודית.

בשירי רוק רבים שימשה הצעקה להביע זעם וכאב וגם James Hatfild סולן להקת המטאל Metallica משתמש בסגנון זימרה זה לצד זימרה נקייה רגועה בקול נמוך, אך היא עדיין מלודית, אך בניגוד לשירתו של John Lennon היא יותר טכנית ופחות רגשית.

אך שאוטינג אמיתי, צעקות ללא מלודיה היא המצאתו של סולן The Pixies- Black Francis, שהיה מזמר בשקט וברכות או לוחש בעדינות ואז מתפרץ בצעקות לא מלודיות אחוז תזזית בפתאומיות, מפתיע את הקהל ושאר חברי הלהקה. מנהג זה אומץ בנוּ מטאל ומטאלקור ליצור ולהביע זעזוע וכאב כהמשך לזימרה מלנכולית, שקטה, כואבת ומלאת צער ובניגוד לשקט העצור שבה. השאוטינג זוכה לביקורות שליליות הטוענות שזוהי זימרה בכיינית ומהווה המשך להתבכיינות של הלהקות.

רַאפִּינג

הראפ הוא דיבור קצבי הנהוג בז'אנר הראפ וההיפ הופ ומשם הועבר לז'אנר הפֿאנקי מטאל, הנוּ מטאל, המטאלקור וכו', אלא שבו הוא יותר צעקני ומגיע לרמות של צרחות ממש ולעיתים משולב בשאוטינג ואף בגראולינג. לא נתעמק כאן בסגנון זה של זימרה, שיש הטוענים שבכלל אינו זימרה ואינו מצריך כישרון חוץ מלהגיד- !yo yo yo! Fuck! Bitch בקצב.

שוב זימרה מלודית והרמוניות קוליות

זימרת מקהלה

בפאוור מטאל ובפֿולק מטאל מקובלת זימרת מקהלה בפזמונים הימנוניים. Manowar התחילו במגמה אבל לא היו הראשונים שהשתמשו בהרמוניות קוליות במטאל.

Uria Heep השתמשו בהרמוניות קוליות והושוו ל־Beach Boys.

Gohst משתמשים בצורת זימרה דומה.

זימרה מלודית

תמונת אילוסטרציה באדיבות סטודיו Megadesign

bottom of page